W dniu 25 czerwca 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim, odbyło się uroczyste otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności w Dziedzinie Przetwórstwa Mięsa w Sokołowie Podlaskim, w którym będą się kształcić specjaliści w branży mięsnej.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim, na terenie którego powstało BCU, podlega Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W wydarzeniu otwarcia obiektu wzięli udział m.in. przedstawiciele: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej w MRiRW, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Business Consulting Group, samorządowcy, reprezentanci branży mięsnej, hodowcy bydła mięsnego i trzody chlewnej, uczniowie i nauczyciele. JM Rektora Uniwersytetu w Siedlcach prof. dr hab. Mirosława Minkinę reprezentowali prof. dr hab. Jacek Sosnowski - Dziekan Wydziału Nauk Rolniczych oraz dr hab. inż. Ewa Wójcik, profesor uczelni - Dyrektor Instytutu Zootechniki i Rybactwa.
W wydarzeniu wziął udział również dr inż. Krystian Tarczyński z Instytutu Zootechniki i Rybactwa jako członek zespołu przygotowującego kwalifikacje BCU, który wygłosił wykład pt. ,,Nowoczesna diagnostyka jakości mięsa jako odpowiedź na potrzeby współczesnego konsumenta”.
Galeria