INSTYTUT ZOOTECHNIKI I RYBACTWA

Uniwersytet w Siedlcach

DSC 0263

W dniu 14 czerwca 2024 r. studenci III roku kierunku zootechnika studia stacjonarne odbyli zajęcia, w ramach przedmiotu „Optymalizacja produkcji mleka i bydła mięsnego” w certyfikowanym gospodarstwie rolnym ekologicznym Pana Andrzeja Abramowskiego. Gospodarstwo utrzymujące dwa stada bydła mięsnego rasy limousine (razem ok. 80 sztuk mamek) położone jest w dolinie rzeki Witówka, w gminie Kałuszyn.

Zarówno produkcja roślinna jak i zwierzęca prowadzona jest metodami ekologicznymi, a certyfikat  rolnictwa ekologicznego gospodarstwo posiada od 2008 r. Bydło utrzymywane jest w systemie wolnostanowiskowym. Zwierzęta mają nieograniczony dostęp do pastwisk w okresie letnim, a w okresie zimowym do wybiegu. Na pastwiskach znajdują się wodopoje, wyposażone w poidła pastwiskowe, paśniki i karmniki dla cieląt do paszy treściwej.

Właściciel gospodarstwa zaprezentował studentom interesujące i szczegółowe informacje na temat historii oraz obecnej działalności gospodarstwa, swoich pomysłów na usprawnienie pracy, sposobów dbania o krowy oraz zasad pracy ze zwierzętami, a także osiągniętych wyników produkcyjnych.

Gospodarstwo Państwa Abramowskich otrzymało bardzo wiele nagród, m.in. w konkursach na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne oraz w Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne.

Trzeba również dodać, że Pan Jarosław Abramowski (syn Pana Andrzeja) współuczestniczy w prowadzeniu i unowocześnianiu gospodarstwa.  W II edycji konkursu „Moje własne innowacje” ogłoszonym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Warszawa, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) uzyskał Wyróżnienie za „Segregator bydła - separator przepędowy - ograniczający nakłady pracy, a także umożliwiający kontrolę stada na pastwisku”. Gratulujemy

Źródło: Nagrody w II edycji konkursu „Moje własne innowacje” rozdane! Poznaj zwycięzców i ich innowacyjne rozwiązania! (cdr.gov.pl)

Chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować Państwu Abramowskim za ciepłe przyjęcie, podzielenie się wiedzą i praktycznym doświadczeniem.

Ewa Salamończyk

Galeria